Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Hydinárom vlani klesla produkcia o osem percent

  • 15.04.2013

BRATISLAVA (SITA) –  Slovenskí hydinári zaznamenali v uplynulom roku medziročný pokles produkcie živej hydiny o 8,1 %. Niektorí chovatelia už preto výrobu skončili, pozastavili, iní o tom uvažujú.

Podľa prezidenta Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniela Molnára kým v minulom roku vyprodukovali 77 tisíc ton živej hydiny, v roku 2011 to bolo o 6 776 ton viac.

Za pozitívne označil aspoň to, že už desaťročie trvajúci pokles sa zmiernil. Ako Molnár informoval ďalej, miernejší pokles zaznamenali v uplynulom roku pri výrobe hydinového mäsa, medziročne o 3,9 percenta.

Kým v roku 2012 vyprodukovali 54,5 tisíc ton mäsa, rok predtým to bolo o 2,1 tis. ton viac.

“Pred desiatimi rokmi sme boli v produkcii mäsa sebestační na sto percent, dnes pri spotrebe 19,9 kilogramov na obyvateľa sme sebestační na úrovni 50, 3 %,” uviedol Molnár.

Jedno z mála odvetví, kde sme sebestační, je podľa riaditeľa ÚHS výroba vajec. Vlani hydinári vyprodukovali 1,261 mld. vajec, čo predstavuje nárast o 1,5 percenta.

Podľa Mariána Čakajdu zo spoločnosti Hydina Súlovce s.r.o. bol najväčším problémom uplynulého roka najmä nárast cien kŕmnych zmesí, ktoré len od apríla do augusta vzrástli o 28 percent, pričom v tomto období sa ceny kurčiat takmer nemenili.

Na to, aby dosiahli z chovu rovnaký efekt ako pred navýšením cien kŕmnych zmesí, by podľa neho potrebovali dostať za kilo živého kurčaťa aspoň 1,08 eur.

“Zhruba 7 až 9 centov sme pod výrobnými nákladmi a to sa nedá skutočne udržať,” povedal Čakajda. Ako doplnil Rastislav Wiedermann z HYZA a.s.

Topoľčany kapacity spracovateľov hydiny sú dostatočné na sto percentné pokrytie sebestačnosti Slovenska. Problém vidí v tom, že spracovatelia neboli schopní preniesť vstupy, a teda nárast cien krmiva do obchodnej siete.

“Bremeno zostalo na pleciach chovateľov a spracovateľov,” povedal Wiedermann. Ako pokračoval, importy, ktoré sa k nám dostávajú, tlačia na zníženie ceny a neumožňujú preniesť tento nárast kŕmnych zmesí cez reťazec.

Podľa Molnára na zlepšenie situácie je potrebná spolupráca výrobcov hydiny, ktorí by mali produkovať vysokokvalitné potraviny, spotrebiteľov a štátu.

“Čo sa týka spotrebiteľa je nevyhnuté, aby sa začal orientovať na domácu hydinu, vajcia, ako aj domáce potraviny, ako je to v krajinách západnej Európy,” uviedol Molnár.

Zároveň pripomenul potravinové aféry zo zahraničia, ktorých len za posledné obdobie bolo niekoľko.

Štát by mal podľa neho zase prijímať opatrenia na rast produkcie a ochranu trhu, tak aby sa k nám dostávali len kvalitné potraviny.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Čo všetko prezradí označovanie potravín? Zacielené na hydinu  

  • 20.12.2022

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.