Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Kurence v Česku boli plné antibiotík

  • 15.07.2013

(13.07.2013; Pravda; ČTK, EKO)  Veterinári našli kurčatá nadopované antibiotikami aj v susednom Česku. Podobne ako na Slovensku obsahovala kuracina trojnásobne viac antibiotík, ako stanovuje limit. Takéto prekročenie hranice znamená, že kurčatá boli dopované antibiotikami buď aby lepšie rástli, alebo boli príliš choré a bola tam nadmerná snaha ich ešte zachrániť. Okrem nálezu poľského mäsa veterinári v Česku našli aj belgické mäso s nadmerným množstvom antiparazitík, čo naznačuje, že lieky v nadmernom množstve používajú v rôznych krajinách. Vo svete sa používajú antibiotiká aj v rastlinnej výrobe, čo môže problém rozšíriť aj na ďalšie potraviny. Ak sú zvyšky antibiotík v potravinách, ľudia sú potom na ne rezistentní pri liečbe chorôb.

Prípad z ČR a SR ukazuje, že aj druhy používaných liekov v živočíšnej výrobe sú rôzne. Kým v popradskej predajni objavili naši veterinári v kuracích prsiach 367 mikrogramov ciprofloxacínu a enrofloxacínu, v Česku našli antibiotikum doxycyklín. Predovšetkým enrofloxacín sa používa pri ťažkých zápaloch dýchacích ciest a v kuracine nemá takýto silný liek čo hľadať. Podobne aj doxycyklín sa používa na choroby dýchacích ciest, ale liek sa môže podávať len v menších množstvách a v dostatočnom predstihu pred porážkou zvieraťa, aby nebol v mase na pultoch. Ak sa antibiotikum použije na Slovensku, veterinári spravidla mäso ešte na farme testujú.

Problematickej kuraciny malo byť do ČR dovezenej celkovo 1 200 kilogramov vo forme mrazených kuracích rezňov. Českí veterinári upozornili, že ak si niekto výrobok od firmy Handlowa ALMA s dátumom výroby 19. októbra 2012 kúpil, má možnosť ho vrátiť predajcovi. Pochybné mäso bude zlikvidované.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.