Do obchodných reťazcov na Slovensko sa dovážajú lacné poľské vajíčka nižšej hmotnostnej kategórie, ktoré sú častokrát tesne pred dátumom spotreby. Na utorkovej tlačovej besede Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) to uviedol riaditeľ spoločnosti Novogal, a.s. Ladislav Birčák. “. Slovensko je pritom vo výrobe vajec sebestačné, keď sa u nás ročne vyrobí približne 1,1 mld. vajec, z čoho sa len v minulom roku vyviezlo takmer 200 mil.
BRATISLAVA 30. augusta (SITA) – Do obchodných reťazcov na Slovensko sa dovážajú lacné poľské vajíčka nižšej hmotnostnej kategórie, ktoré sú častokrát tesne pred dátumom spotreby. Na utorkovej tlačovej besede Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) to uviedol riaditeľ spoločnosti Novogal, a.s. Ladislav Birčák. “Na Slovensko sa dovážajú z Poľska najmä vajíčka v kategórii S, ktoré sú gramážou najmenšie, dovážajú sa hlavne do obchodných reťazcov (…) Nie je to komodita, ktorá je pre poľského klienta atraktívna, preto sa jej snažia zbaviť a na Slovensku sa to predá veľmi ľahko, možnože až pod cenu, dokonca častokrát na hranici garancie trvanlivosti,” povedal Birčák.
Na Slovensko sa pritom podľa jeho slov vlani doviezlo 160 mil. vajec, z čoho takmer 80 % pochádzalo práve z Poľska. Slovensko je pritom vo výrobe vajec sebestačné, keď sa u nás ročne vyrobí približne 1,1 mld. vajec, z čoho sa len v minulom roku vyviezlo takmer 200 mil. “Dováža sa k nám hlavne nekvalita, alebo menej kvalitný druhotriedny tovar, pričom my keď sa chceme presadiť na zahraničnom trhu, musíme ponúknuť jednoznačne kvalitu,” konštatoval Birčák. Za ďalší problém označil aj dovoz vajec bez registrácie, vďaka čomu sa na naše územie môžu dostať neznačené vajíčka pochybnej kvality, pochybne skladované a prebaľované, čo môže ohroziť aj zdravie spotrebiteľov.
Únia hydinárov Slovenska preto podľa riaditeľa Daniela Molnára podporuje novelu zákona o potravinách z dielne ministerstva pôdohospodárstva, ktorá zavádza povinnosť nahlasovať 24 hodín vopred dovozy potravín na slovenský trh.
“My si myslíme, že toto je potrebné, aby sa mohla zefektívniť kontrola, ktorá je vykonávaná veterinárnymi kontrolórmi,” uviedol Molnár. V súčasnosti totiž kontrolóri v prípade zistenia nedostatku môžu stiahnuť z pultov závadový tovar len v konkrétnej predajni, v ktorej ho našli. “Ako vieme, obchodné reťazce niektoré majú štyridsať, päťdesiat, sedemdesiat predajní ďalších, kde k tomu stiahnutiu nepríde,” vysvetlil Molnár. Ustanovenie o nahlasovaní dovozov vopred podľa neho umožní zachytiť nevyhovujúci tovar už v skladoch a následne na základe kontroly by mohol byť stiahnutý celoplošne pred jeho uvedením na trh. Nahlasovať by sa pritom mali aj výrobky z členských krajín únie, keďže pri hydinovom mäsa je najviac zistení o nedostatkoch práve u mäsa z členských štátov ako Poľsko, Francúzsko alebo Maďarsko.
Hydinári podporujú aj v parlamente prerokúvanú novelu zákona o veterinárnej starostlivosti. “Podporujeme to, aby bola vykonávaná kontrola v reštauráciách, jedálniach a kuchyniach veterinármi,” povedal Molnár. V súčasnosti totiž kontrola v týchto zariadeniach absentuje, keďže nie je jasné, či ju majú vykonávať hygienici alebo veterinári.