Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Návrhy hydinárov ministrovi

  • 03.04.2013

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek rokoval so zástupcami Únie hydinárov Slovenska – predsedom Timotejom Husárom, členom predstavenstva Ívanom Kanianskym a riaditeľom ÚHS Danielom Molnárom. Na rokovaní boli prítomní aj ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš,  riaditeľ sekcie projetových podpôr a štátnej pomoci PPA Ľubomír Partika a ďalší predstavitelia ministerstva. Témou stretnutia boli otázky podpory predaja domácej hydiny a tiež výsledky rokovaní s obchodnými reťazcami. Minister zdôraznil, že snahou rezortu zostáva, aby na pultoch našich obchodov boli kvalitné potraviny. Cena kvalitnej slovenskej hydiny musí byť objektívna, pripomenul. Hydinári vidia problém v tom, že sa k nám vo veľkých množstvách dovážajú kurčatá zo zahraničia, najmä z Poľska. Cenovo im naši chovatelia, najmä kvôli vysokým nákladom a absencii akýchkoľvek dotácii, nevedia konkurovať. Ľubomír Jahnátek povedal, že od 1. apríla 2013 začína platiť nový zákon o potravinách, vďaka ktorému budú môcť kontrolóri postupovať oveľa prísnejšie, ako doteraz. ÚHS zdôraznila, že kontroly by sa mali zamerať aj na rozrabkárne. Má totiž indície, že nekvalitné mäso z dovozu smeruje najmä do reštaurácii, školských jedální a ostatných zariadení verejného stravovania. Podľa hydinárov by mal byť aj pri rozrábkach stály veterinárny dozor, podobne ako je to u spracovateľov hydiny.

Ďaľšie témy rokovania sa týkali podpory chovu hydiny a dotácii na chov a spracovanie hydiny na Slovensku, zaradenia chovu hydiny medzi citlivé komodity v rámci PRV 2014-2020 a legislatívne návrhy Únie hydinárov Slovenska.

Predstavitelia ÚHS sa v závere marca stretli aj s predsedom SPPK Milanom Semančíkom a predsedom Únie potravinárov Slovenska Dušanom Janíčkom, s ktorými prerokovali rovnaké témy ako na stretnutí s ministrom.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.