Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Podarí sa oživiť veľkochovy moriek?

  • 02.07.2015

V sektore chovu hydiny bola po rokoch poklesu výroby v rokoch 2013 a 2014 zaznamenaná stabilizácia výroby s miernym nárastom. V roku 2014 chovatelia hydiny na Slovensku vyprodukovali 91 414 ton živej jatočnej hydiny, čo predstavuje nárast oproti roku 2013 o 7,7 % – o 6 508 ton, z toho bolo 83 907 ton kurčiat (nárast o 6,6 % – o 5 182 ton), 6 035 ton sliepok (nárast o 24,6 % – o 1 193 ton), 1 331 ton moriek (nárast 7,1 % – o 88 ton), 79 ton kačíc (nárast o 36,7 % – o 21 ton) a 73 ton husí (nárast o 92,8 % – o 35 ton). 

            Vo výrobe hydinového mäsa na bitúnkoch po výraznom poklese objemu výroby v roku 2013  prišlo k stabilizácii produkcie a iba k minimálnemu poklesu objemu výroby. V roku 2014 sa na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovalo 50 903 ton hydinového mäsa, čo predstavuje pokles oproti roku 2013 o 1,1 % – o 585 ton. Na 1 obyvateľa sme vyprodukovali 9,35 kg hydinového mäsa, čo nás zaraďuje na chvost v rámci EÚ. Pri spotrebe hydinového mäsa na úrovni 16,9 kg na obyvateľa, ročná spotreba predstavuje 92 026 ton. Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa je na úrovni 55,3 %, čo výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ.

V produkcii slepačích vajec bolo Slovensko dlhodobo sebestačné. V roku 2014 prišlo k zníženiu tejto sebestačnosti na úroveň 96,58 %. Sebestačnosť klesla pod hranicu 100 % po prvýkrát od roku 2005. Sebestačnosť produkcie vajec z intenzívnych chovov predstavuje 63,66 %. V roku 2014 sme vyprodukovali 1 115 miliónov ks vajec, čo predstavuje pokles oproti roku 2013 o 4,1 % – o 47,5 miliónov kusov.

Chov moriek na Slovensku

    Produkcia moriek na Slovensku po roku 1989 neustále klesá. Pokiaľ v roku 2000 sme vyprodukovali 5 730 ton živých moriek, v roku 2014 to bolo iba 1 331 ton moriek. Podiel moriek na celkovej produkcii hydiny poklesol zo 6,1 % na dnešných 1,4 %. Najvýraznejší pokles produkcie moriek bol v rokoch 2002-2007, kedy poklesla ročná produkcia o 4 560 ton, čo predstavuje pokles o 83,3 %. Na 1 obyvateľa vyprodukujeme na Slovensku iba 0,25 kg morčacieho mäsa. Teda sebestačnosť je iba na úrovni 25 % a sebestačnosť vo vzťahu k odporúčanej dávke 7,8 kg na obyvateľa je iba 3,2 %. 

     V roku 2014 sa na slovenských hydinových bitúnkoch vyprodukovalo 122 ton morčacieho mäsa, čo predstavuje nárast oproti roku 2013 o 34,1 % – o 31 ton. Morčacie mäso predstavuje 0,24 % produkcie hydinového mäsa v SR.  Spotreba morčacieho mäsa u nás je iba v rozmedzí 1-1,5 kg na obyvateľa, v ČR 2 kg na obyvateľa ročne, v Európe je priemer okolo 6 kg. Podľa odborníkov na výživu by mal mať človek aspoň 150 g morčacieho mäsa týždenne.

Morčacie mäso patrí medzi najväčšie zdroje kvalitných bielkovín potrebných k obnove ľudského tela a minimálny obsah tukov. Z hľadiska zdravia je veľmi kvalitným a zároveň ľahko stráviteľným mäsom. Je vhodné pre pacientov s veľmi prísnymi diétami.

Výhody morčacieho mäsa:

1/ má najvyšší podiel bielkovín v svalovine zo všetkých druhov hydiny – prsná svalovina obsahuje 25 % bielkovín a stehno viac ako 21 %

2/ má najnižší obsah tuku (aj v rámci hydiny) – 100 g morčacieho mäsa obsahuje iba 4 g tuku, preto je ľahko stráviteľné, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach, vhodné pre osoby so srdcovými a cievnymi problémami

3/ má vysoký obsah zinku (150g mäsa predstavuje dennú dávku zinku) – veľmi dobrý vplyv na fyzický vývoj dospievajúcich, na imunitný systém, na potenciu

4/ má najvyšší podiel vitamínu B12 – zabraňuje chudokrvnosti, podporuje nervový systém

5/ obsahuje aminokyselinu tryptophan, ktorá znižuje depresie, odstraňuje nespavosť

6/ obsahuje zvýšené množstvo minerálnych látok – železo, vápnik, selén – podporuje tvorbu krvi a fungovanie červených krviniek, imunitu

   Morčacie mäso sa doporučuje predovšetkým pre ľudí, ktorí chcú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam, majú vysoký cholesterol alebo nechcú pribrať. Je vhodné aj pre pacientov so srdcovými ochoreniami, pacientov s hypertenziou, diabetikov, ľudí s nadváhou ako aj pre deti, športovcov a pacientov po operácii.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.