Bratislava 3. júla (TASR,ur) – Podiel slovenskej hydiny v obchodných reťazcoch na Slovensku klesol v júni 2014 medziročne na 51,6 % z vlaňajšej úrovne 54,57 %, teda sa znížil o 2,97 percentuálneho bodu.
Vyplýva to z prieskumu, o ktorom dnes na tlačovej konferencii informoval riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár. Prieskum ÚHS vykonala 30. júna 2014 v rovnakých prevádzkach reťazcov ako vlani.
Podľa jeho informácií stúpol v júni tohto roku v medziročnom porovnaní iba podiel slovenských hydinových mäsových výrobkov na 73,27 % z minuloročnej úrovne 67,21 %. “Negatívnym javom však je, že sa z pultov vytrácajú kvalitné mäsové výrobky od slovenských spracovateľov hydiny a sú nahrádzané lacnými a menej kvalitnými výrobkami spracovateľov tzv. červeného mäsa,” poznamenal.
Podiel domácich spracovateľov hydiny sa na ponuke slovenských hydinových mäsových výrobkov medziročne znížil z 54,5 % na 43,9 %. Podiel slovenských vajec v júni tohto roka oproti júnu roku 2013 poklesol na 86,11 %, z vlaňajšej úrovne 89,04 %.
V roku 2013 sa na Slovensku vyprodukovalo 51 488 ton hydinového mäsa, čo je desaťpercentný pokles oproti roku 2012. Sebestačnosť Slovenska sa tak medziročne znížila z 52,7% na 47,5%. Kapacity slovenských chovateľov a spracovateľov sú podstatne vyššie, vyrábajú však len toľko, koľko obchod predá. Najväčší objem hydinového mäsa sa doviezol z Českej republiky (29%), Maďarska (24%) a z Poľska (21%).
Z júnového prieskumu ÚHS vyplýva, že najviac hydiny, hydinových výrobkov a vajec od slovenských producentov je v reťazcoch COOP a CBA, viac ako priemer hydiny je ešte v Tescu, Lidli a Bille. Naopak, najmenej v Hypernove a Metre. Hydinových výrobkov je najmenej v Lidli a Kauflande, vajec v Bille. O tom, aké bude zastúpenie slovenských produktov v ďalšom období, rozhoduje najmä spotrebiteľ. Mal by vedieť, že kúpou slovenskej hydiny a vajec kupuje kvalitu a zdravotnú nezávadnosť a v neposlednom rade podporuje slovenskú ekonomiku