Seminár Únie hydinárov Slovenska, ktorý sa uskutočnil 4. novembra 2014 na Podbanskom, otvoril predseda ÚHS Timotej Husár. Ako konštatoval, aj uplynulý rok potvrdil, že slovenskí hydinári napriek neľahkým podmienkam plnia požiadavky trhu a sú pripravení pokrývať aj vyšší dopyt po hydine, hydinových výrobkoch i konzumných slepačích vajciach.
Predsedníčka ČMDU Gabriela Dlouhá ocenila niekoľkoročnú plodnú spoluprácu slovenskej a českej organizácie, čoho dôkazom je nielen účasť hydinárov z oboch krajín na podobných podujatiach ako je toto v Tatrách, ale aj vzájomná výmena skúsenosti a informovanie sa o najnovších vedeckých poznatkoch a novinkách v liaharenstve, chove i spracovaní hydiny.
Seminár poskytol aj tentokrát všetkým účastníkom množstvo informácii nielen o súčasnom stave hydinárskeho priemyslu na Slovensku, ale aj o možnostiach, ktoré vyplynú z Programu rozvoja vidieka SR na roky 2014-2020. Prezentoval ich zástupca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Peter Lacina, ktorý priblížil jednotlivé Opatrenia znamenajúce vyššiu pridanú hodnotu vo vzťahu k rastu výroby i zamestnanosti. Hovoril tiež o príprave harmonogramu výziev a apeloval na serióznu prípravu projektov. Riaditeľ ÚHS Daniel Molnár konkretizoval možnosti pre hydinárov, ktoré smerujú k zvýšeniu podielu zastúpenia slovenskej produkcie na trhu pri rešpektovaní všetkých zásad kvalitných a zdravotne bezpečných potravín. ÚHS v tejto súvislosti požaduje zrušenie subjektívneho hodnotenia kvality projektov v rámci výziev PRV, pretože podľa doterajších skúsenosti to predstavuje nástroj na korupciu a ovplyvňovanie výberu projektov. Jediná možnosť ako hodnotiť objektívne je stanoviť predpísané náležitosti a hodnotiť ich dodržiavanie.
Zástupca ŠVPS Ivo Pekár informoval účastníkov o kontrolách hydiny. Naďalej sa na Slovensko dovážajú aj nekvalitné kurčatá a vajcia, ktoré nespĺňajú hygienické či kvalitatívne normy a napriek tomu sa dostanú do obchodnej siete, alebo stravovacích zariadení. Hovoril tiež o nedostatkoch v označovaní potravín a o zmenách, ktoré sa v tejto oblasti pripravujú.
V ďalšej časti seminára odborníci zo Slovenska, Česka i Nemecka informovali o novinkách v šľachtení, o prístupoch smerujúcich k vyššej efektivite chovov hydiny, k prevencii pred ochorením a pod. Účastníci sa tak dozvedeli o najnovších poznatkoch vo výkrme brojlerov, v biotechnológii reprodukcie hydiny, o zásadách sanitácie napájacích systémov a odborníci odprezentovali aj nové zariadenia pre efektívnejšiu produkciu hydiny či nové technologické riešenie vedúce k znižovaniu nákladov v chovoch hydiny.
Na spoločenskej časti podujatia prevzali ocenenie za dlhoročnú úspešnú prácu v oblasti hydinárstva Ing. Jozef Oszi a Ing. Pavol Koňan.