Škandál s poľským hovädzím mäsom, ktorý prepukol koncom januára, opätovne otvoril otázku bezpečnosti potravín na slovenskom trhu. Tento škandál jednoznačne potvrdil, že kontroly vykonávané pri výrobe potravín u nášho severného suseda, ale aj v iných prípadoch, sú nedostatočné a nedokážu zamedziť negatívnym účinkom na zdravie spotrebiteľa. Za posledných 8 rokov sme boli svedkami veľkého množstva škandálov týkajúcich sa aj hydinového mäsa a vajec:
Rok 2011 – zakázaný rastový hormón v poľských kŕmnych zmesiach, poľské hydinové mäso s vysokým obsahom vody, poľské hydinové mäso so známkami rozkladu, obsah dioxínov v nemeckých vajciach a hydinovom mäse
Rok 2012 – posypová soľ v poľských hydinových mäsových výrobkoch, poľské sušené vajcia s obsahom karcinogénnych látok, falšované poľské vajcia, poľské hydinové rezne s obsahom antibiotík, poľské vajcia s plesňami
Rok 2013 – poľské hydinové mäso s obsahom rastových antibiotík, skrmovanie zakázanej mäsokostnej múčky v Poľsku, brazílske hydinové rezne s obsahom antibiotík
Rok 2015 – poľské hydinové rezne so salmonelou v školskom stravovaní, brazílske hydinové rezne s obsahom antibiotík
Rok 2016 – poľské hydinové výrobky s obsahom kačacieho a husacieho mäsa so salmonelou, poľské kuracie mäso s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľské vajcia s vysokým obsahom dioxínov a salmonelou
Rok 2017 – brazílske hydinové rezne s obsahom škodlivých karcinogénnych látok, holandské a poľské vajcia s obsahom fipronilu
Je to spolu 20 potravinových afér týkajúcich sa dovážaného hydinového mäsa a vajec zo zahraničia. Za celý tento čas slovenská hydina, hydinové výrobky či vajcia zaznamenávajú nielen čerstvosť, vysokú kvalitu, ale aj zdravotnú bezpečnosť pre spotrebiteľa.
Zarážajúce je, že napriek tomu je podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov neustále na úrovni nižšej ako 50 %, čím sme na chvoste krajín EÚ. Po každej z týchto afér sa objavil v médiách apel na spotrebiteľov, obchodníkov a prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa prvotne orientovali na slovenské výrobky. Skutočnosťou však je, že nedochádza k žiadnym zmenám podielu slovenskej hydiny a vajec na trhu, slovenský spotrebiteľ len veľmi pomaly mení svoje správanie.
Podiel slovenských tovarov na pultoch OR | 2016 | 2017 | 2018 |
Hydinové mäso | 44 % | 46 % | 47 % |
Vajcia | 72 % | 66 % | 74 % |
Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom pretrváva naďalej aj v sektore verejného stravovania. Napríklad v sektore školského stravovania je menej ako 20 % slovenského hydinového mäsa, ktorý sa napriek našim aktivitám nedarí zvýšiť.
Podľa ÚHS treba:
– skvalitňovať kontroly, najmä vo verejných stravovacích zariadeniach s dôrazom na pôvod hydinové mäsa a vajec a ich kvalitu a zdravotnú bezpečnosť, pretože tieto suroviny z dovozu sú poznačené mnohými škandálmi.
– legislatívne zabezpečiť, aby stravovacie zariadenia, predovšetkým tie, v ktorých stravníkom prispieva štát (školy, štátne inštitúcie a úrady, nemocnice, soc. zariadenia, armády, väznice..) používali dostupnú kvalitnú, čerstvú a zdravotne bezpečnú slovenskú hydinu a vajcia .
– zabezpečiť, aby v týchto zariadeniach boli stravníci, resp. rodičia informovaní cez jedálne lístky, akého pôvodu sú hydina a vajcia, z ktorých pripravujú stravu
Zároveň sa chce Únia hydinárov Slovenska poďakovať predstaviteľom MPaRV SR a ŠVPS SR za rýchle riešenie situácie problémového hovädzieho mäsa a zabezpečenie ochrany slovenského spotrebiteľa aj za cenu zákazu dovozu hovädzieho mäsa z Poľska.