Únia hydinárov Slovenska už dlhodobo upozorňuje, že situácia v chove hydiny na Slovensku sa od roku 2002 neustále zhoršuje. V súčasnosti sa stala, ale kritickou. Hrozí úplný kolaps vo výrobe hydinového mäsa. Následkom tohto stavu bude nedostatok alebo úplná absencia slovenského hydinového mäsa v našich obchodoch.
Chovatelia hydiny oznámili slovenským spracovateľom hydiny, že pri súčasnej cenovej úrovni 0,93 EUR za kg brojlerových kurčiat, nebudú ďalej pokračovať v chove hydiny. Argumentujú výrazným nárastom cien vstupov – najmä kŕmnych zmesí za posledný mesiac.
Únia hydinárov Slovenska uskutočnila prieskum vývoja cien kŕmnych zmesí a brojlerových kurčiat za posledné 3 roky. Ceny kŕmnych zmesí vzrástli v období medzi januárom 2010 a augustom 2012 o 63 %, ale ceny brojlerových kurčiat narástli v rovnakom období iba 18 %. Najvýraznejší nárast cien kŕmnych zmesí bol v období medzi aprílom a augustom 2012 – o 28 %, ale cena brojlerových kurčiat sa takmer nezmenila – vzrástla iba o 1 %. Preto nárast cien kŕmnych zmesí v období apríl – august 2012 o 28 %, vyvoláva potrebu nárastu cien za brojlerové kurčatá o 18 %, čo predstavuje 0,16 EUR na kg kurčiat. A výrobcovia kŕmnych zmesí avizujú, že cena za kŕmne zmesi bude naďalej v najbližšom období rásť a teda aj náklady prvovýrobcov ako aj ich požiadavky na predajnú cenu za brojlerové kurčatá sa budú zvyšovať.
Aby chovateľ kurčiat dosiahol z chovu rovnaký efekt ako pred navýšením cien kŕmnych zmesí, je potrebné, aby dostal 1,07 EUR za 1 kg kurčaťa. V súčasnosti dostávajú chovatelia od spracovateľov cenu 0,93 EUR za 1 kg kurčaťa. Z týchto dôvodov najväčší chovatelia hydiny na Slovensku signalizujú, že ďalšie turnusy výkrmu nebudú začínať a prerušia chov hydiny pokiaľ nepríde k zvýšeniu ceny alebo s chovom hydiny úplne prestanú.
Hlavná vina za nedostatok hydiny na Slovensku bude podľa Únie hydinárov Slovenska na pleciach obchodníkov. Aby bol zohľadnený nárast cien kŕmnych zmesí a nárast cien brojlerovýh kurčiat, je potrebné navýšiť predajnú cenu u spracovateľa za 1 kg chladeného kurčaťa zo súčasnej cenníkovej ceny 1,85 EUR o 15 centov na 2,- EUR za kg kurčaťa. Obchodné reťazce nechcú pristúpiť na tieto požiadavky spracovateľov hydiny na zvýšenie cien za hydinu. Výsledkom je, že spracovatelia nevedia reagovať na požiadavky chovateľov hydiny na zvýšenie cien. Marže u obchodných reťazcov sa podľa našich prieskumov v letných mesiacoch pohybujú pri hydine na úrovni závratných 27 až 108 %. Pre porovnanie dnes chovateľ a spracovateľ hydiny dosahuje stratu, ale obchody ich aj napriek tomu naďalej tlačia do znižovania cien a do predaja hydiny v akciách. Myslíme si, že tento stav je neadekvátny a na rade sú obchodné reťazce. Musí prísť k náprave zo strany obchodných reťazcov, teda k zvýšeniu ceny za hydinu, ktorú budú platiť spracovateľom. V opačnom prípade budeme môcť iba smutne konštatovať, že hydina na Slovensku sa chovala iba v minulosti a ďalšie tisíce Slovákov rozšírili rady nezamestnaných.