Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Vajíčka cent po cente dražejú

  • 20.02.2012

 Bratislava (Pravda)

Vajcia v obchodoch nenápadne dražejú. Pokiaľ spotrebiteľ nemá šťastie na akciu, zaplatí za desať čerstvých vajec okolo 1,40 eura. Je to o jeden až dva centy viac ako vlani. Spotrebitelia sa musia pripraviť na to, že pred Veľkou nocou budú vajcia ešte drahšie. Na vine nie je studené počasie, ale prechod na výrobu vajec v tzv. obohatených klietkach.

Vajcia zdraželi v celej Európe. Dokonca aj v Poľsku, odkiaľ slovenské reťazce dovážali milióny vajec. Hoci nešlo o prvotriednu produkciu, práve vajcia z dovozu umožňovali udržiavať na pultoch nízke ceny. Po novom roku lacný poľský zdroj vyschol. Štátny potravinový dozor v súlade s prísnymi pravidlami Európskej únie zastavil v januári dodávali 220‑tisíc vajec, ktoré pochádzali z poľských fariem, kde chovali sliepky v stiesnených klietkach.

“Od pozastávky nevyhovujúcich poľských vajec sú dovozcovia ostražitejší. Ešte pred uzavretím kontraktov si overujú, či jednotlivé poľské farmy spĺňajú európske štandardy,” povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Slovenskí chovatelia hydiny majú teraz podľa profesora Bíreša možnosť, aby si upevnili postavenie na domácom trhu.

Lenže splnenie rastúcich objednávok nebude také jednoduché. Po prechode na chov nosníc v obohatených klietkach sa v celej Európe znížil počet sliepok. Súvisí to s tým, že podľa nových pravidiel treba každej nosnici zabezpečiť minimálne 750 štvorcových centimetrov životného priestoru, o 200 viac ako mala doteraz.

“Finišuje sa s rekonštrukciou hál a navyše dochádza aj k obmene chovných kŕdľov. Najbližšie štyri týždne budú mať výrobcovia čo robiť, aby stíhali reagovať na rastúci dopyt po vajciach,” povedal výrobný riaditeľ spoločnosti Begokon Karol Bém. Navyše sa slovenským odberateľom nečakane otvoril aj český trh. Česi dokážu spotrebu pokryť len na 80 percent, a tak české obchody hľadajú vajíčka aj na Slovensku.

Nečudo, že za tejto situácie predávajú hydinári v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vajcia odberateľom o 25 percent drahšie. “Netreba však zabúdať, že vlani nakupovali reťazce vajcia za historicky najnižšie ceny,” pripomína Jozef Bajkai, riaditeľ odbytového družstva Novogal, ktoré zoskupuje producentov z juhozápadného Slovenska. Spotrebiteľ nemal podľa Bajkaia najmenšie tušenie, že nakupoval slovenské vajcia, ktoré hydinári predávali pod výrobné náklady.

Teraz sa karta obracia a obchod, ale aj spotrebiteľ si bude musieť za vajcia priplatiť. Pred Veľkou nocou by vajcia podľa odhadov hydinárov mohli zdražieť ešte o desať a možno až o dvadsať percent. Situácia by sa mohla upokojiť začiatkom leta, keď budú dokončené rekonštrukcie fariem, ale aj potom treba rátať skôr so stabilizáciou a nie poklesom cien vajec.

Spotreba vajec na Slovensku mierne prekračuje odporúčanú dávku. V roku 2010 sa priemerne na jedného obyvateľa skonzumovalo 208 vajec, čo bolo o jedenásť viac ako odporúčajú lekári.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.