Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Vodná hydina na Slovensku je pod hladinou

  • 24.09.2015

 Najstarším domestifikovaným vtákom v Európe je hus domáca. Hus bola zdomácnená priamo v európskom prostredí, zatiaľčo kačice boli do Európy dovezené z Ázie.

            Produkcia vodnej hydiny má na slovenskom území dlhú tradíciu. Napriek tomu produkcia na Slovensku po roku 2000 neustále klesá. Pokiaľ v roku 2000 sme vyprodukovali 528 ton živých kačíc, v roku 2014 to bolo iba 80 ton kačíc. Podiel kačíc na celkovej produkcii hydiny poklesol zo 5,5 % na dnešných 0,9 %. Podiel husí je na produkcii hydiny v SR je iba 0,8 %. Najvýraznejší pokles produkcie kačíc bol medzi rokmi 2002 a 2011, kedy poklesla ročná produkcia o 498 ton.

Pozitívne musíme hodnotiť nárast produkcie vodnej hydiny v minulom roku. Ale produkcia stále výrazne zaostáva za maximálnymi stavmi z minulosti. V roku 2014 chovatelia hydiny na Slovensku vyprodukovali 80 ton kačíc (medziročný nárast o 38,4 % – o 22 ton) a 73 ton husí (medziročný nárast o 92,8 % – o 35 ton). U kačíc a husí nastal výrazný pokles chovov po roku 2000. Preto ak porovnáme roky 2000 a 2014 zistíme, že aj napriek medziročnému rastu výroby, sme v roku 2014 vyprodukovali iba 14,9 % objemu výroby živých jatočných kačíc oproti roku 2000.

Jatočná výťažnosť u kačíc je na úrovni 70-75 %, u husí na úrovni 72-74 %. Priemerná jatočná hmotnosť kačíc bola v roku 2014 na úrovni 3,12 kg a priemerná jatočná hmotnosť husí na úrovni 5,41 kg. Kačacie a husacie mäso nebolo na našich bitúnkoch v roku 2014 spracovávané žiadne. Z domácich chovov vyprodukujeme iba 5 % spotreby vodnej hydiny.

Počty husí klesli v SR za posledných 20 rokov z 96 tisíc kusov na dnešných 28 tisíc kusov. Počty kačíc klesli z 253 000 kusov v roku 2003 na dnešných 166 000 kusov. Veľkochovy kačíc sú v dnešnej dobe v SR iba 2 – v Kráľovom Brode a v Topoľnici. Veľkochovy husí sú na Slovensku tiež iba 2 – vo Veľkých Trakanoch a Rakovej.

Vývoj počtov vodnej hydiny v tis. kusov v posledných rokoch:

Rok200020012002200320042005200620072008200920102011201220132014
Husi403834363635333729323228313328
Kačice246248253251249250239240194179179170166192167

Vývoj produkcie vodnej hydiny v tonách v posledných rokoch:

Rok200920102011201220132014
Kačice283530685880
Husi401834393873

Výhody konzumácie mäsa vodnej hydiny

            Husacie mäso obsahuje trikrát viac vitamínu B2 a takmer dvakrát viac vitamínu B6 ako iné druhy mäsa. Okrem toho je kvalitným zdrojom draslíka a fosforu. Iba 100 g husacieho mäsa obsahuje jednu tretinu odporučenej dennej dávky železa pre ženy a viac ako polovicu dennej dávky pre mužov. Kačacie mäso obsahuje trikrát toľko železa a dvakrát viac vitamínu B1 a B2 ako iné druhy mäsa.

Veľké využitie majú aj pečeň a tuk z vodnej hydiny. Hydinový tuk má rozdielne zloženie a vlastnosti ako tuk veľkých hospodárskych zvierat, je tekutejší, vyznačuje sa vyšším zastúpením esenciálnych mastných kyselín (viac ako 20 %, oproti 2-7 %), čo má z hľadiska výživy človeka priaznivý dopad. Najtučnejšie mäso z hydiny je kačacie, ale ak odstránite kožu, kačacie mäso je menej kalorické ako husacie, pretože väčšina tuku je uložená v koži. Obsah tuku v mäse vodnej hydiny je u jatočných husí a kačíc na úrovni 12-20 %, čo je podobný obsah ako u bravčového alebo hovädzieho mäsa (18-40 %, resp. 2-36 %).

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.