Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Vodu v kurčati nekupujte!

  • 23.01.2018

(SZIF – 2018) –  Českí experti odporúčajú spotrebiteľom vyberať pri nákupoch kuracie výrobky s označením, že pri spracovaní prešli procesom chladenia vzduchom a nie vodou, čo má značný vplyv na kvalitu výrobku. Tento proces totiž predstavuje menšie riziko mikrobiálnej kontaminácie ako proces chladenia mäsa vodou. „V niektorých členských štátoch EÚ a tretích krajinách sa používa chladenie vodou, kde môže ľahšie prísť k mikrobiálnej kontaminácii hromadným chladením vo vodnom kúpeli, a tiež k naviazaniu voľnej vody do mäsa,“ popisuje situáciu MVDr. František Mates. Pri chladení vodou môže veľmi jednoducho dôjsť k prenosu napríklad salmonely z jedného kusa hydiny na druhý. Navyše,  voda sa absorbuje aj do  samotného mäsa.  Podľa vyjadrenia riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára, ak zákazník siahne po slovenskej hydine, má záruku, že s mäsom nekupuje aj vodu. „Na Slovensku sa totiž bez výnimky používa chladenie vzduchom, čo znamená, že kurča a kurčacie diely  majú vysoké kvalitatívne parametre, “ zdôrazňuje D. Molnár. Tento spôsob chladenia je síce pre spracovateľov finančne náročnejší než hromadný masový kúpeľ, ale zaručuje vyššiu kvalitu slovenských kurčiat. Tá sa potom prejaví pri ich príprave a konzumácii.  

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Čo všetko prezradí označovanie potravín? Zacielené na hydinu  

  • 20.12.2022

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.