(SZIF – 2018) – Českí experti odporúčajú spotrebiteľom vyberať pri nákupoch kuracie výrobky s označením, že pri spracovaní prešli procesom chladenia vzduchom a nie vodou, čo má značný vplyv na kvalitu výrobku. Tento proces totiž predstavuje menšie riziko mikrobiálnej kontaminácie ako proces chladenia mäsa vodou. „V niektorých členských štátoch EÚ a tretích krajinách sa používa chladenie vodou, kde môže ľahšie prísť k mikrobiálnej kontaminácii hromadným chladením vo vodnom kúpeli, a tiež k naviazaniu voľnej vody do mäsa,“ popisuje situáciu MVDr. František Mates. Pri chladení vodou môže veľmi jednoducho dôjsť k prenosu napríklad salmonely z jedného kusa hydiny na druhý. Navyše, voda sa absorbuje aj do samotného mäsa. Podľa vyjadrenia riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára, ak zákazník siahne po slovenskej hydine, má záruku, že s mäsom nekupuje aj vodu. „Na Slovensku sa totiž bez výnimky používa chladenie vzduchom, čo znamená, že kurča a kurčacie diely majú vysoké kvalitatívne parametre, “ zdôrazňuje D. Molnár. Tento spôsob chladenia je síce pre spracovateľov finančne náročnejší než hromadný masový kúpeľ, ale zaručuje vyššiu kvalitu slovenských kurčiat. Tá sa potom prejaví pri ich príprave a konzumácii.