Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Za súčasné problémy slovenskí producenti nemôžu

  • 09.11.2017

Za terajším nedostatkom vajec v Európe je fipronilová kauza, ktorá sa prevalila v lete v Holandsku, Nemecku a Belgicku. Kvôli nej museli  zlikvidovať na tamojších farmách obrovské množstvá nosníc (ide o milióny kusov), a zároveň bolo treba stiahnuť z trhu milióny vajec nakazených škodlivým fipronilom, vrátane vaječných výrobkov (časť z nich objavili kontrolné orgány aj na Slovensku). To má za následok rast ich cien v celej Európe, napr. v Holandsku medziročne o 90%, Nemecku o 70% a podobne je to aj v iných krajinách, vrátane Slovenska.

Slovensko je v produkcii konzumných vajec v ako jednej z mála agropotravinárskych komodít sebestačné, dokonca máme i nadprodukciu, ale na domácom trhu dokážu výrobcovia uplatniť iba 75 % . O tie ostatné obchodné reťazce nemali záujem, uprednostňovali neraz lacný dovoz malých vajec zo zahraničia. Preto pre  viac ako štvrtinu vajec  boli nútení slovenskí veľkoproducenti počas roka hľadať odbyt v zahraničí. Keďže tam majú uzatvorené zmluvy, plnia ich aj v tomto napätom období. A tak  obchodné reťazce na Slovensku, ktoré počas roka uprednostnili dovozy pred domácimi vajcami, majú dnes problémy, lebo tento sortiment momentálne chýba v celej Európe. Dokonca aj v Poľsku, ktoré je veľmocou v produkcii vajec, majú v niektorých regiónoch ich nedostatok.

Navyše aj do mnohých stravovacích zariadení distribútori dovážali lacné vajcia zo zahraničia. Dnes také nie sú, preto  prevádzkovatelia skupujú vo veľkom v maloobchodnej sieti, čo sa takisto podpisuje pod výpadky  vajec v našich obchodoch.

Zároveň treba vedieť, že v predvianočnom období  každoročne zaznamenávame zvýšený záujem o vajcia, zákazníci sa predzásobujú, tento rok zrejme z obavy nedostatku vo väčšej miere.

Aj napriek všetkým týmto vplyvom sa slovenskí hydinári snažia zásobiť predovšetkým domáci trh. O tom, za akú cenu vajíčka spotrebitelia kupujú, o tom rozhoduje obchod. Ten môže dopad cien zmierniť svojou maržou, ktorá je podľa hydinárov dlhodobo neprimerane vysoká.

Spotrebiteľ by sa mal pri nákupe orientovať neustále podľa krajiny pôvodu na škrupine vajíčka a nakupovať len vajcia zo Slovenska, ktoré sú bez akýchkoľvek škandálov, zakázaných látok, sú bezpečné, zdravé, kvalitné a pod neustálou kontrolou.

Predpokladáme, že problémy s nedostatkom vajec v Európe môžu trvať do konca zimy, kedy začnú znášať nové sliepky v krajinách, kde museli zlikvidovať celé chovy nosníc. Ceny by mali kulminovať pravdepodobne v tomto mesiaci, čiže v novembri.

Vajcia majú odporúčanú trvanlivosť 28 dní, avšak pri správnom skladovaní vydržia dlhšie. Skladovať ich treba na tmavých a chladných miestach pri teplote 5 – 18 stupňov, dobrá je chladnička.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.