Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Zaplavia nás kurčatá z Ukrajiny?

  • 15.04.2014

BRATISLAVA – Dočasné zníženie ciel na dovoz z Ukrajiny do EÚ, ktoré prijala únia 11. marca, môže znamenať podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľký problém pre Slovensko.

 “Ukrajina tým získala prístup na trh EÚ, ale zároveň nemusí poskytnúť prístup pre tovary z EÚ na svoj trh, čiže tam nie je reciprocita,” povedal v utorok na tlačovej besede riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Ako ďalej dodal, zníženie ciel pre poľnohospodárske a potravinárske komodity, vrátane hydinového mäsa, ktoré by malo začať platiť od 23. apríla, je čiastočné, čiže sa poskytnú bezcolné, tarifné kvóty.

“Slovensko v roku 2013 vyprodukovalo 51 488 ton hydinového mäsa, tá kvóta pre Ukrajinu je 36 tisíc ton, čo predstavuje 70 % našej výroby,” poznamenal Molnár. Hydinári vnímajú ako problém aj spoločné hranice s touto krajinou. Podľa nich, môže na našom území skončiť podstatná časť hydiny, ktorá bude prechádzať cez Slovensko.

“Prostredníctvom prebaľovačov a veľkopodnikov skončí na našom trhu s tým, že pôsobením prebaľovača sa môže stať, že zákazník ani nezistí pôvod hydiny, nakoľko do apríla budúceho roku nemajú povinnosť uvádzať pôvod mäsa,” upozornil riaditeľ ÚHS. Zároveň podotkol, že negatívom je aj vysoký stupeň uzavretosti trhov v krajinách západnej Európy a na druhej strane vysoká úroveň otvorenosti nášho trhu, či nižšie výrobné náklady v Ukrajine. 

Riešením podľa ÚHS je najmä aktívna komunikácia so spotrebiteľom. “Upozorniť ho na tie základné veci, na to ako spozná, ktoré mäso je slovenské, ktoré zahraničné,” vysvetlil Molnár. Dôležitou úlohou bude podľa neho zabezpečiť aj ochranu trhu cez kontrolu kvality tovarov zo strany Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR ako aj ÚHS. Nevyhnutná bude podľa hydinárov aj komunikácia s obchodnými reťazcami, aby sa na trhu ponúkali domáce výrobky. Vychádzajúc z doterajších koncoviek dovozcov hydiny z rôznych krajín na Slovensko možno očakávať, že ukrajinské kurčatá sa môžu ocitnúť v rôznych stravovacích zariadeniach a ambulantných predajoch. 

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.