Únia hydinárov Slovenska na tohtoročnom veľtrhu gastronómie Danubius Gastro v Bratislave mala zastúpenie výrobkami svojich štyroch členov a treba povedať, že to bola viac ako dôstojná prezentácia. Stovky navštevníkov sa počas štyroch dní trvania veľtrhu živo zaujímali nielen o vystavované výrobky, ale vôbec o produkciu slovenských hydinárov, jej kvalitu a zdravotnú bezpečnosť. Po známych aférach so zahraničnými potravinami, na ktorých častokrát nízku kvalitu v plynulých mesiacoch Únia hydinárov poukazovala, sa slovenský spotrebiteľ postupne čoraz viac zaujíma o pôvod potravín, ktoré konzumuje, pričom u slovenských hydinárov má záruku, že kúpi kvalitu a zdravotnú nezávadnosť za primeranú cenu. Zdôraznil to aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ktorý apeloval na slovenského spotrebiteľa, aby pri nákupnom rozhodovaní zvážil nielen cenu, ale predovšetkým pôvod potraviny s prihliadnutím na to, že kúpou slovenskej potraviny prispieva k rozvoju ekonomiky krajiny.
Expozícia spoločnosti Hyza ponúkla okrem tradičných výrobkov, ako je Úprimné kurča aj tie, ktoré sú určené najmä pre deti – Kiki-riki párky a Kiki-riki šunku. Ide o výrobky, ktoré sú bez lepku, neobsahujú žiadne konzervanty ani umelé farbivá. Sú vyrobené z čerstvých surovín s vysokým obsahom bielkovín.
Ďaľšia spracovateľská firma HSH Veľké Zálužie vystavovala Kura kráľovské – zdravé kura, ktoré vyrástlo v prirodzených podmienkach a jeho jednoduché balenie v sáčku výrazne šetrí životné prostredie. Zaujal takisto široký sortiment diétnych a chutných hydinových výrobkov od salám, cez šunky, tlačenky, jaternice, špekačky až po hydinovú žobrácku kašu, nárezy a stehenný steak.
Novogal a.s. Dvory nad Žitavou okrem tradičných konzumných slepačích vajec, ktoré všetky pochádzajú z moderných obohatených klietok, ako jediný na Slovensku vyrába aj vajcia s vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín známych ako vajcia Omega. A ľudia, mladší i starší sa o ne na veľtrhu dostatočne zaujímali.
Prešovská Doma, a.s. ako jediný spracovateľ konzumných slepačích vajec na Slovensku ich používa pri tekutých i sušených vaječných výrobkoch, inovovaných majonézach, ochutených omáčkach a pod. Na trh uviedla tieto výrobky pod označením Pravá chuť. Z jej liniek pochádza aj jedinečný výrobok zdravej výživy Eggcheese – vyrábaný z vaječného bielka čistou prírodnou cestou.
Návštevnícj veľtrhu prejavovali značný interes o bohatú produkciu slovenských hydinárov, teraz ide o to, aby tak robili aj pri nákupoch.







