Slovenská Hydina
menu
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
Slovenská Hydina
  • Domov
  • Orgány
  • Zoznam členov
  • Magazín
    • Kvalita zo Slovenska
    • Tipy a zaujímavosti
    • Newsletter
  • Aktuality
  • Kontakt
  • Aktuality

Zvýšime sebestačnosť v hydine?

  • 04.04.2015

(Bratislava- Roľnícke noviny) – Hydinové mäso sa na celkovej spotrebe mäsa na 1 obyvateľa za rok na Slovensku podieľa viac ako 30 percentami. V posledných rokoch však mala spotreba hydinového mäsa z domácej produkcie, vďaka rastúcemu dovozu hydinového mäsa, nepriaznivý trend. 

Dôkazom toho boli i klesajúce stavy hydiny, ktoré v roku 2013 spadli pod úroveň 11 mil. kusov, čo bolo najmenej za celé obdobie od roku 2004. I keď poznáme situáciu v tomto odvetví, bolo len veľmi ťažké prognózovať vývoj v roku 2014. V týchto dňoch vydal ŠÚ SR oficiálne údaje zo Súpisu hospodárskych zvierat, ktorý sa uskutočnil k 30. 11. 2014. Potešiteľnou správou je, že podľa prezentovaných údajov sa v roku 2014 zvýšil počet chovanej hydiny na Slovensku o 13,9 percenta (1 525,2‑tis. ks). Na tomto vývoji sa podieľali najmä kurčatá a to kurčatá na chov, ktorých počet vzrástol o 45,6 percenta na 1 271,9‑tis. ks, zatiaľ čo počet kurčiat vo výkrme sa zvýšil o 20,9 percenta na 5 103,9‑tis. ks. Z celkového počtu hydiny tvorili kurčatá 51 percent, čo znamenalo zvýšenie medziročne o 7,8 perc. bodu. Naďalej však zostáva nepriaznivá situácia s morkami, ale najmä s vodnou hydinou. Zo štatistických údajov vidíme, že po miernej stabilizácii počtu moriek v rokoch 2012  ‑ 2013, v roku 2014 došlo k poklesu chovaných moriek medziročne o 14,9 percenta na iba 118,2‑tis. ks. Podobne sa vyvinula situácia s husami, ktorých počet poklesol o 15,1 percenta na 28,1‑tis. ks a počet kačíc poklesol o 13,2 percenta na 166,6‑tis. ks. Potešiteľné je, že zvýšené počty hydiny sa prejavili i na predaji jatočnej hydiny z prvovýroby v živej hmotnosti. Podľa ŠÚ SR sa v roku 2014 predaj jatočnej hydiny pre obchod a spracovateľov medziročne zvýšil o 7,7 percenta na 91 426 ton. Na dosiahnutom prírastku produkcie 6 520 ton, sa kurčatá podieľali 79,5 percentami. Vývoj cien, za ktoré producenti jatočnú hydinu predávali, kopíroval v podstate situáciu na trhu. Priemerná cena za 1 tonu jatočných kurčiat poklesla v roku 2014 medziročne o 7,6 percenta a cena za sliepky o 2,3 percenta. Cena za morky sa zvýšila len mierne, o 0,24 percenta. Vzhľadom na rastúci trend spotreby hydinového mäsa a domácu produkciu, je potrebné chýbajúce kategórie na domácom trhu pokryť dovozom. No, dováža sa i mäso z kurčiat. Podľa údajov ŠÚ SR, v roku 2014 poklesol obrat zahraničného obchodu Slovenska s hydinovým mäsom o 7,0 percenta a záporné saldo zahraničného obchodu s hydinovým mäsom (položka KN 0207) o 11,5 percenta (o 3,4 mil. eur) na 26,3 mil. eur. Z celkového dovezeného objemu hydinového mäsa sa 33,2 percenta doviezlo z Poľska, 23,5 percenta z Maďarska a 18,4 percenta z Česka.

Podobné články
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Infografika: Označovanie potravín – hydinové mäsové výrobky

  • 27.03.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Hydina chovaná na produkciu mäsa – poznáte rozdiely medzi jednotlivými druhmi chovov?

  • 23.02.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Vtáčia chrípka na Slovensku: slovenská hydina je aj naďalej bezpečná

  • 15.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Spoznajte benefity kuracieho, morčacieho, kačacieho a husacieho mäsa

  • 10.02.2023
Čítať článok
  • Tipy a zaujímavosti

Aké sú ideálne vlastnosti vajec a čo ich ovplyvňuje?

  • 19.01.2023
Čítať článok
  • Kvalita zo Slovenska

Pozitíva a negatíva metód chovu kurčiat – prekvapivé číselné ukazovatele?

  • 04.01.2023

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

  • Kontakt

0911 226 814

molnar.unihyd@azet.sk

Facebook Instagram

Copyright @2022 | Slovenská Hydina

Ochrana osobných údajov

Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.